K hezkému obličeji nesporně patří i hezké tělo. Vím, že představy hezkého těla se podstatně liší – v čase i individuálně. Každá doba si vytváří svůj ideál krásy, a tomu se ženy podle svých genetických, psychických a finančních možností snaží přizpůsobovat – některé víc, jiné méně, některé úspěšně, jiné bez úspěchu.

Některým se to dokonce zdaří tak, že se stávají modelem (modelkami) pro ty ostatní.

Nejvíce sporů se netradičně vede o tvar a velikost ňader, ale s tím si většinou ženy umí poradit. V minulosti korzetem, podprsenkou na míru, dnes i plastickou operací, mají-li dost peněz i odvahy, bez rizika to není!

Pamela

Máme už za sebou ideál mánesovských baculek, a doufám, že konečně skončí i nevzhledný model twigy, který nadělal z mnoha dívek toužících po modelingu nešťastné anorektičky.

Vzrůst, délku končetin a trupu moc neovlivníme. To, čím rozhodně můžeme přispět k vizuálnímu obrazu hezkého těla je vzpřímená chůze a váha v normě. Něco jen musíme vzít na vědomí a co se nedá změnit, to pustit z hlavy.

Přesto můžeme pro sebe udělat hodně, když si uhlídáme tělesnou váhu, tedy odpovídající hodnotu BMI + jen několik kilo navíc, alespoň tak to připouštějí už někteří dietologové.

Jistě jste se už přesvědčili, že hurá diety nejsou účinné, že přinesou potěšení pouze na přechodnou dobu, protože téměř pravidelně po nich nastoupí jojo efekt. Dost mých známých má teď viditelně zvětšené proporce a rádo by se vrátilo k váze před dietou.
Ukazuje se, že rychlá a laciná řešení neexistují, že nadváha je přirozený výsledek životního stylu – přejídání ze stresu a starostí, z nedostatku pohybových aktivit, z nesprávného jídelníčku atd., ale také ze špatných návyků při jídle.

A právě o tomto tématu teď přemýšlím a chci se s vámi podělit o několik poznatků a rad, ne tak zcela běžných.

První zásadou je jíst pomalu. Mozek totiž dává první signál o jídle v žaludku asi po 10 minutách, proto je správné protáhnout stolování na 15 a více minut.

Bezvadné je osvojit si zásadu – když jím, tak nevidím a neslyším. Ani nevíte, jak je to pro zpracovávání potravy důležité!
Na labužnické vychutnávání ovšem potřebujeme klid a my vlastně během jídla řešíme nejrůznější problémy, dohadujeme se s dětmi, manželem, rozebíráme pracovní nebo osobní starosti, klábosíme s kolegy, kamarádkami… Nešvarem jsou pracovní obědy nebo večeře!
A při to bychom se měli soustředit jen na to, jak a co máme na talíři, jak to chutná na jazyku a jak to ladí očím, jak to voní… Když nevnímáme chuť stravy, sníme mnohem více, než naše tělo vůbec potřebuje, přejídáme se a přibíráme.

[tip]Jedno sousto bychom měli žvýkat půl až minutu, gurmánsky oceňovat a vnímat jeho chuť, naučit se uspokojovat jídlem všechny své smysly…[/tip]
Pamatujte si, že mechanické žvýkání vždy vede k přejídání.
U jídla má být pohoda, jíme uvolněni a v klidu, mezi jídly uděláme několikaminutovou přestávku, nejíme tedy překotně a hltavě.

V té chvíli odpočinku mezi jídelními chody můžeme si představit stav sytosti, např. následovně: pohodlně se posadíme, uvolníme ramena, opřeme se o opěradlo židle, jako bychom se hodně přejedli, můžeme si pohladit bříško, jako by už bylo přeplněné jídlem a my byli sytí, uvolněně se prodýcháme a spokojeně si pomyslím – ach, jak je mi fajn! Vidíte?

Jídlo není pouze tělesná záležitost, důležitá je i psychika!

jídlo u televizeDalšími zlozvyky při jídle je číst, prohlížet si časopisy, hledat v listinách a hlavně dívat se na televizi nebo do tabletu. Je známo, že obrazovka nás uvádí do mírně hypnotického stavu, snižuje tlak a pulz, o 20 až 30 % snižuje metabolismus. To znamená, že potrava mnohem pomaleji prochází zažívacím traktem a tělo si z ní mnohem více uloží. Anebo jinak – Snížený metabolismus znamená, že bychom měli sníst o 20 – 30 % potravy méně, ale protože to nás ani nenapadne, konzumujeme neredukované porce a těch 20 – 30 % kalorických hodnot zůstane nevyužito, uloží se jako tuky do zásob a my vesele přibíráme na váze. Mechanické žvýkání u televizních programů, to je přímá cesta k nehezkému tělu – k nadváze a obezitě.
Dalším zlozvykem je – co uvidím, to sním. O tom není třeba dále mluvit, jen je třeba naučit se chodit kolem lákadel nevšímavě. Prostě je nepotřebuji!
Takže návyk – uviděl a snědl – od zítřka rušíme!sklenice vody
A ještě něco můžeme začít hned od zítřka – chvíli před jídlem vypiji sklenici vody, čaje nebo neslazené minerálky. Zabere v žaludku místo a mozek pak dá pokyn „mám dost“ při mnohem menší porci.
Více užitečných informací ve Škole hubnutí na kurzu Tři oříšky pro krásné tělo.

Xana Bati