Dne 9. listopadu roku 1914 se ve Vídni narodila Hedwig Eva Maria Kiesler, rakousko – americká herečka a vynálezkyně, která byla považována za jednu z nejkrásnějších hereček stříbrného plátna. Její umělecký pseudonym byl Hedy Lamarrová. Jistě vás překvapilo spojení slov herečka a vynálezkyně. A k tomu oslnivá kráska.
Ve filmech ji proslavily skandální scény: koupala se nahá – a to ve třicátých letech minulého století! Napodobovala orgasmus na obrazovce. Diváci byli šokováni – ona se stala slavná.
Provdala se za milionáře Friedricha Mandla a usadila se s ním na hradě, uprostřed luxusu a blahobytu. Milionář se dokonce snažil koupit všechny kopie filmů Exstase s nahou Hedy, aby kráska patřila jenom jemu. Když se fašisté dostali k moci, Mandl navázal přátelské vztahy s Mussolinim a Hitlerem. Hedy od něj utekla. Dala prášky na spaní do čaje své služebné, převlékla se do obyčejných šatů (nezapomněla na klenoty pro případ nouze) a slezla po žebříku z okna hradu. Dostala se do Hollywoodu a znovu začala hrát ve filmech. Vydělala 30 milionů dolarů a stala se slavnou po celém světě. Jeden z jejích polibků na charitativní akci byl oceněn ve výši 25 tisíc dolarů. Žila v bohatství, v luxusu, šestkrát byla vdaná, měla dvě vlastní děti a jedno adoptovala.
Řeknete si, proč pak o ní psát. Nebyla zrovna světice, často „tropila hlouposti“ a žila bohémským stylem života. Ale byla krásná ve všech svých projevech. I těch intelektuálních. Dodnes používáme to, co Hedy vymyslela.
Hedy a její manžel-magnát v Rakousku navštěvovali různá vojenská zařízení a laboratoře. Hedy naslouchala pozorně a ukládala si všechno do paměti. A pak v Americe spolu s přítelem-skladatelem vymyslela způsob, jak ovládat torpéda. Ke kódování signálu poprvé začali používat tzn. „Skokové frekvence“. Vytvořili je pomoci klavíru: 88 klavírních klíčů používali v různých kombinacích, aby nepřítel nemohl zachytit torpédo. Nyní díky tomuto vynálezu používáme Wi-Fi, Bluetooth a další užitečné věci. Hedy měla svůj vlastní stolek, na kterém kreslila kresby, psala vzorce а dělala prototypy svých vynálezů.

Nicméně, její geniální vynález nebyl v té době oceněn – natolik to bylo předčasné pro tehdejší chápání. Vojáci se smáli: říkali, že Hedy nabízí zapakovat v torpédu klavír! Nerozuměli ničemu. A nerozuměli ani krásné Hedy. Chápali, když se koupala nahá a napodobovala orgasmus na obrazovce – ano, to je pochopitelné. A je jasné, že krásné. A to, jaká opravdu je a jak důvtipná je její mysl – to nebylo v její době pochopeno. A je tak krásné, že takové ženy byly a jsou – měly by být oceněny nejen pro krásu. Ale pro odvahu, brilantní mysl a snahu být užitečné pro lidstvo.
Doufám, že jsem vám přinesla trochu inspirace pro listopadové dny. Dnes by Hedy bylo 104 let.

P.S. Ovšem, mnohým se ale velmi líbí jeden její vynález – šumivé tablety na výrobu sladkých nápojů.