U této deformace můžeme bez pochyb mluvit o největších defektech našeho obličeje. Zakládá se brzy. Vrásky kolem nosu vznikají ve svalové vrstvě už v dětském věku.

2016-01-05_161958

Velmi dlouho tento problém vyrovnává pružná kůže.

Sklon k nosoústním vráskám si ověříme jednoduchým testem.

Test.

[note]1. Při úsměvu se mají tváře zvednout ke spánkům, aniž by se kolem nosu tvořily vrásky. Při sklonu k vráskám se tváře zvedají k nosu a rýhy kolem nosu se prohlubují.

2. Další test je zároveň i cvičením. Maximálně otevřeme ústa, rty stáhneme do ó a uvidíme pod nozdrami zřetelné bouličky. Když nemáte sklon k vytváření nosoústních záhybů, tak by tato zóna měla zůstat hladká.

3. Test dotekem. Tuto oblast můžete otestovat z vnitřku úst: jazykem objevíme pod ústními rýhami „nárazníky“, „provázky“ (hustší strukturu sliznice).[/note]

 

Pokud zjistíte, že nosoretní rýhy už se začaly formovat, nemusíte čekat, až budou v plném rozkvětu. Čím dříve s nimi začnete bojovat, tím účinnější to bude.

Nosoústní rýhy vznikají u nozder a rozvíjejí se v „buldočí tvářičky“. Abychom pochopili celý proces jejich vzniku, je třeba zaměřit se na pohyblivou čelistní soustavu.

Už víme, že zvedání dolní čelisti nahoru a současně její svěšování v oblasti brady je po 40 až 45 letech přirozeným jevem. Málokoho to mine. Výsledkem je svěšování kůže pod čelistí, tvoření „brýlí“, což nás nekrášlí. Kůže není na vině, jednoduše se nemá kam rozložit a tak se prověšuje.

prověšování dolní čelistí

To je důsledek deformace svalových struktur, struktury žvýkacích svalů (jejich konce jsou upevněny ke kostem) a bradového svalu (naše kůže je pevně nalepena na tento sval). Spodní čelist se vzhledem k napětí křídlových svalů vytahuje nahoru, žvýkací sval se pne za ní a nutně se tak hromadí nahoře. Naproti tomu se brada snižuje a posunuje dozadu, to znamená, že obě tyto části se k sobě přibližují.

 Hillary ClintonProstor pro lícní svaly se zmenšuje. Složitost připojení lícních svalů si můžeme představit jako rám natažený od periferních kostních struktur horní i dolní čelisti ke svalům úst a rtů. Jak se rám zužuje kostně svalovými deformacemi, lícní svaly tuhnou a v důsledku spazmují vnitřní slizniční části a povrchová kůže se vybouluje.

Situaci zhoršuje spazmovaný sval smíchu. Výsledkem je pak odulá a vytažená kůže, která se vlivem gravitace ještě bude prověšovat a vytvářet nehezké kruhové vypukliny (brýle).

 

Shrnutí.
Zvedání žvýkacího svalu nahoru způsobuje vertikální posun lícních svalů, tendence jejich tahu ke středu zase posun horizontální. Důsledek – kůže tlačená ze dvou stran se uvolňuje a vybouluje.

Tento proces začíná u určitých profesí dříve, např. u účetního, maséra, kadeřníka, prostě u těch, kdo často mají obličej dlouho skloněn dolů. Permanentním sklonem se narušuje odtok tkáňových tekutin, a na ztěžklé tkáně gravitace působí ještě silněji.

 

Vizuálně bude toto zvlnění vypadat ještě hůře ze dvou příčin:

  • první – když je spazmovaná kůže na celé zóně brady a následně stahuje koutky úst,
  • druhá – když je ovál obličeje zborcen, protože se platyzma (velmi tenký plochý sval, který se nachází v podkoží krku) a šíjové svaly zkracují a táhnou s sebou kůži dolů.

Popsala jsem proces, jehož výsledkem je povislá kůže v dolní části obličeje a vytváření rýh na spoji kruhového svalu rtů a lícního svalu.

Jak docílit toho, aby nosoústní záhyby nenarušili estetiku vašeho obličeje?

Přihlaste se do Školy omlazení obličeje.