Je jasné, že od toho, jakou máme tvář, se mnohdy odvíjí náš život.

Koho si myslíte, že vezmou do práce, mladého nebo staršího člověka? Jistěže mladého.

Obličej je jedním z hlavních ukazatelů našeho věku! Divíte se pak, že si chce žena uchránit svou mladost a přitažlivost co nejdéle? Už i muži často potvrzují, že pěstěná, mladě vypadající tvář je kapitál, který je třeba si chránit. Podle výsledků American Society of Plastic Surgeons mužská plastika byla na čtvrtém místě mezi operativními zákroky. Unavené, zestárlé oči, to je špatný znak pro kariéru, proto je třeba postarat se o ně co nejdříve.

Z jakéhosi důvodu se to mužům daří lépe než ženám. Specialisté plastické chirurgie, kteří se zabývají mužskou tváří, se snaží dělat je více přirozenými. Ne tak „přetažené“, jak si to obyčejně přejí ženy. Úplné vyrovnání vrásek a záhybů – symbol ženské mladosti a krásy – se často změní v trapnost. Určitě jste zažili, že při jednání s takovou osobností se necítíte dobře.

Různé injekce, botulin, laser, vytahování kůže, lifting udělají z ženské tváře masku, takže náhodný úsměv (vzpomeňte si na grimasu člověka, který se směje) může vyvolat u nepřipraveného člověka stres.

V našem vědomí máme hodně obrazů lidských tváří, spojených s biologickým věkem, pohlavím, původem atd. – informace shromážděné v paměti lidstva pro rozeznání svých a cizích. Náš mozek má nevyčíslitelnou operativní paměť a vstupní kódy jsou vyšší, než u běžného počítače. Okamžité porovnání s tou zásobou obrazů uložených v podvědomí, řídí naše hodnocení jak vlastního vzhledu, tak i vzhledu ostatních. Když potkáme člověka s tváří příliš omlazenou pomocí plastiky – tvář maska –  náš mozek nenajde ve svém zásobníku vzor, vzbudí to v něm opatrnost – signál cizí!, cizí! Objekt nerozeznán.“

Vědomě to nezaznamenáme, jen se jaksi necítíme dobře. Neuvědomujeme si, jaké množství kritérií pro hodnocení lidské podoby je shromážděno v našem mozku –

–          postava,

–          váha,

–          způsob chůze,

–          držení hlavy,

–          těla atd.

Myslíte si, že můžete oklamat mozek?!

Ten sebevzdělávací počítat, do něhož stále proudí informace během celého našeho života?

Vědci z Yalské univerzity popsali, jakým způsobem mimika – tvar obočí, věk a vrásky ovlivňují výraz tváře a její hodnocení jinými lidmi. Pořídili fotografii ženských očí a pomocí grafiky změnili výraz dokreslením vrásek, zvedli nebo snížili koutky víček a tvar obočí. Tímto způsobem vytvořili 16 různých podob jednoho obličeje a dali je dvaceti lidem s úkolem označit sedm základních emocí (únava, štěstí, údiv, zlost, smutek, odpor a strach) nulou až pěti body. Bylo překvapivé, že právě ty obrázky, které imitovaly výsledky různých plastických operací (očních víček a obočí), získaly nejvyšší číslo u negativních emocí, protože se jim zdály obličeje s touto mimikou zlé a unavené.

 

Převážná většina lidí podstupuje plastickou úpravu víček, vytažení kůže na čele a obličeji ve snaze nejen vypadat mladě, ale získat i přívětivější výraz. Experiment nutí ovšem zamyslet se nad výsledkem podobných operací. Těm, kteří se na ně chystají, radíme – méně znamená více. Umírněnost bude užitečná.

Proč vytahovat kůži, když získáme dojem únavy, a tak vlastně budeme vypadat ještě starší?

Cher

Oči, víčka, obočí neverbálně vyjadřují nejrůznější emoce společné všem lidem. Plastické zásahy mohou vážně ovlivnit to, jak bude okolí přijímat naši náladu a věk. V moderním světě znamená image velmi mnoho a vždycky jde ruku v ruce s vlastním sebevědomím. Mnozí hodně investují do zlepšení svého zevnějšku, předpokládají, že jim to může pomoci v karierním žebříčku, nebo odložit odchod do důchodu.

Tendence vypadat mladším sílí. Odborníci marketingu předpovídají, že vizáž, přitažlivost a touha po mladosti poroste.

„Když chceš být úspěšný, musíš vypadat

zdravý, mladý a plný sil.“

 

Belmondo

 

Muži jsou na tom lépe – stylista, trenažery, pravidelné stravování a mnoho dobrých masáží obličeje i těla, to už je 80% úspěchu. Muže netrápí vrásky tak jako ženy, jen si vzpomeňte na známé francouzské herce Fernandela a Belmonda!

 

Slabší kosterně svalová výbava ženské kostry a citlivější nervová soustava dělají také obličej i tělo více citlivým a zranitelným v přicházejícím stáří. Přirozené přání každé, o sebe pečující ženy, vypadat mladě a hezky, naráží na překážku k ní nepřátelské přírody (ve srovnání s muži).

Trochu můžeme ošálit přírodu, když budeme používat domácí přírodní prostředky, které – ovšem – pomáhají jen do určitého věku. Vždycky přijde ta chvíle, kdy je třeba sáhnout po intenzivnější podpoře, profesionálních metodách a přístrojových technikách. Ženy sbírají informace, kde se dá, listují reklamami, sledují každou novinku – peelingy, masky, přístrojová kosmetika, vždycky najdou „nějaký zázrak“.

Stále všichni pracují jen s kůží. Hledají hlubší pronikání krémů do kůže, aktivizují její prokrvení (elektro –  i iontoforéza, ultrafonoforéza, elektrostimulace, magneto i elektromagneto terapie), dělají výbrus s pomocí laseru, ultrazvuku.

ultrazvukPřejedeme k poznámkám o ultrazvuku. Efekt momentálního vytažení kůže ultrazvukem je způsoben silnou vlnou. Zásah ultrazvukové vlny při peelingu  vyrovnává kůži tak, že ničí vláknité struktury dermy. Tentýž efekt oslabuje současně i funkce dermy, což v důsledku způsobuje další povolování kůže. Kromě toho, ultrazvuk způsobuje v kůži mikrovibraci buněk, vedoucí k poškození struktury mitochondrií a dalších buněčných struktur, což snižuje jejich funkci při syntéze bílkovin a má i další negativní důsledky.

A jak si myslíte, že na to může reagovat vaše kůže? Smrští se stresem, stáhne se v očekávání další rány. A když ji nedostane, opět se uvolní, povisne.

Foto a laserové přístroje jsou doporučované jako stimulující syntézu kolagenu, zvyšující laserjeho množství v kůži. K dosažení tohoto efektu slouží nahřívání kolagenových vláken na 55 stupňů! V důsledku této manipulace se vlákna svrašťují v života neschopný kolagen, který nemůže plnit základní funkci – hydratovat kůži.

Takové traumatizování vede k tomu, že se naše kůže v krizovém stavu snaží vytvořit nový kolagen. V té chvíli je v kůži jakoby dvojí kolagenová vrstva, která vizuálně zlepšuje obličej – což bylo cílem. Jenomže ten obličej je hezčí jen zpočátku. Jakmile přijde čas ztráty kolagenu a momentální stabilizace, kůže se začne spojovat se spodními tkáněmi a vytváří zbytnělou vrstvu.

Kosmetické firmy přesvědčují, že jejich přístroje dokážou produkovat zdravý kolagen, ale faktem je opačný efekt. Předpovědi specialistů byly pesimistické hned na počátku objevu podobných přístrojů na trhu a – bohužel –  měly pravdu. Plastičtí chirurgové vysvětlují, jak je po takových zásazích velmi obtížné obnovit opět fyziologické vlastnosti kůže anebo jak je obtížné odhadnout výsledek plastické operace u ženy, která „si dopřála“mnohočetné procedury na stimulaci kolagenu.

V dospělosti se lidé podle typu kůže dělí na dvě kategorie:

Jedni mají kůži ztenčenou a suchou a drolí se jim jako písek.

Druzí naopak mají kůži silnou. Ta má ovšem často poškozenou lymfatickou drenáž, která provokuje  kolagenizaci kůže – uvnitř se buňky dělí rychleji, takže vrchní vrstva nestačí mizet a kůže je pak přemaštěná, tloustne.

Omlazování, které jsme popsali výše, způsobuje podobný stav kůže. Místo, aby zabraňoval nadměrnému roztahování kůže (vyvolanému růstem přebytečného kolagenu plného vody), organizmus začne produkovat silnou fibrózní tkáň. Protože kůže ztrácí elastičnost, je práce pro plastické chirurgy s takovou kůží obtížná, a nemohou ani odhadovat výsledek.

V dnešní době jsou procedury „omlazení kolagenem“ módní.

Mnozí je podstupují opakovaně.

Copak nikdo nevidí, jak postupem času se stav kůže mění?

Hladká, pěstěná vypadá z dálky.

Zblízka je dojem špatný – ztloustlá uvnitř, spíše mužská – kde je ta tenká ženská kůže?

Kůže víček se také zesiluje a při deformování kostních struktur válcovatí.

[tip]Jakákoliv technologie s ohříváním kolagenu – laserová, foto či termo (založená na radiovém záření) nebo jejich syntéza v každém případě má tyto následky – ztlušťuje kůži, vytváří podbradek, zvláště při špatné lymfatické drenáži. Jednou spuštěný proces kolagenózy a následné fibrózy kůže se už nedá zastavit.[/tip]

mezoterapieMezoterapie se používá už více než padesát let, ale většina specialistů se přiklání k jejímu zákazu v kosmetologii, protože přináší množství komplikací. To nejsou neškodné injekce, jako bychom lepili na obličej flitry, ale podkožní aplikace, které přivádějí do organismu řadu ingrediencí, jejich množství roste vzhledem k zájmům farmaceutických firem. Prakticky jsou všechny léčebnými preparáty, ale narušují rovnováhu organismu, a tak mohou vést k mnoha onemocněním. O tom je dost literatury, např. o nekróze, o abscesech kůže, zarudnutí kůže, kopřivce, psoriáze, mykobakteriální infekci aj. Při tom také vzniká závislost kůže na výživných látkách zvnějšku, takže to je čertovo kopýtko.

nekróza

Poslední výzkumy následků užívání kyseliny hyaluronové jako zkrášlujícího prostředku jsou až příliš skeptické ohledně prospěchu a také vyložené přispívají k zákazu těchto procedur.

Udržení vláhy pomocí zavedené hyaluronové kyseliny ovlivňuje intersticiální tlak spojovací tkáně. V procesu stárnutí dermy postupně dochází ke změně tlaku, vzniká onkotický otok. Za přítomnosti exogenních metabolitů hyaluronové kyseliny se otok zvětšuje. Důsledkem toho se blokují kapiláry, utlačují se koncové lymfatické kapiláry a zákonitě dochází ke vzniku atrofie a narušení metabolismu.

Pozitivní výsledek v první fázi (hydratace tkáně a vyrovnávání vrásek) během několika týdnů (nebo po opakovaných procedurách) může mít negativní výsledky –

  • urychlení procesu přirozeného biologického stárnutí,
  • snížení místní imunity,
  • zpomalení procesu regenerace,
  • snížení kyslíku v tkáních.

Fillery na základě hyaluronové kyseliny jsou mnohem bezpečnější jen proto, že jejich aplikace je přísně lokální a jednorázová.

Komplexní přístup k omlazování ve Škole modelování a omlazování obličeje a těla 

Nyní k tak oblíbenému botulinu. Mnozí se k němu upnuli jako k elixíru chránícímu od vrásek, až se na něm stali závislí.

botulin

 

 

 

 

 

I když dobře vědí, že je to jed, který paralyzuje nervové pochody, podobný tomu, co se objevuje v houbách, jejichž následky pozření v jistých případech nezachrání už ani resuscitace.  Naštěstí po malé kosmetické dávce neumřete, ani neonemocníte. Ale po opakovaných dávkách se toxiny botulinu v organismu hromadí a blokují neurony. Protože injekce se píchají do mimických vrásek, tak v první linii ohrožení je mozek jako nejbližší struktura. Když je ještě k tomu nedostatečně zásoben krví, nebezpečí je hodně vysoké.

Americké výzkumy (Univerzita ve Wisconsinu) dokonce po injekcích botulinu zjistily, že se narušuje schopnost porozumět textu. Aprobanti na to, aby zformulovali myšlenky a rozuměli mluvenému slovu, potřebovali více času…

Ale koho to vzrušuje?

 Koho v tomto případě zajímá mozek, hlavní je přece obličej bez vrásek.

I když mnohým to už lhostejné není.

Své přesvědčení vyslovili dermatologové lékařského kolegia v New Yorku. Podle nich injekce botulinu vedou k předčasnému stárnutí. Když se dostane botulin do svalu, paralyzuje ho. Na mimice obličeje se účastní mnoho dalších svalů, a pokud jeden z nich přestane pracovat, tak se ty druhé aktivizují. Objevují se nové vrásky, mnohem výraznější (už jste si všimli, že při úsměvu filmových hvězd, které spoléhají na botulin, se objevují „králičí vrásky“ podél nosu, nebo na jiných místech?!)

Meg Ryan a Julia Roberts

Jak je vidět objevit úplně bezpečný a přitom efektivní způsob zabránění tvoření vrásek je velmi složité. Dočasné vylepšení vzhledu stimulací rychlejšího stárnutí – není to příliš vysoká cena? V našem světě za vším stojí cena, a to nejen cena peněz, ale i cena ztráty zdraví, mládí. Je třeba stále zvažovat, zda získaný efekt má větší cenu než možné komplikace.

Vstupte do Školy modelování a omlazování obličeje a těla

Opakujeme však, že touha zachovat si dlouho mladý vzhled je silnější než obava z poškození kůže. Když zklamaly liftingové krémy, přišla řada na přístrojové liftingové procedury. Ale ony už špatně pracují s novou substancí, kterou jsou měkké tkáně (kůže a svaly) po jejich poškození předešlými omlazujícími procedurami.

Proto problémy v práci s neznámým materiálem – zničenou pokožkou – mají nejen plastičtí chirurgové, s neočekávanými důsledky se potýkají i kosmetičtí poradci – ti, kdož pracují s myostimulátory, galvanickou technikou a jinými elektrickými přístroji, a slibují vám bezoperační napínaní kůže.

 

Zdálo by se, že dávkovaná zátěž, prověřená léty, nemůže způsobit komplikace. Ale přece přístroje byly vyvinuty pro parametry zdravé pokožky a mohou vyvolat nečekané reakce tkání poničených botulinem a dalšími injekcemi.

Například, nevyrovnané svalové napětí, nepozorovatelné před procedurou, se náhle zřetelně projeví – jedno oko se rozevře, druhé zůstane v ptóze, spadené, anebo se celý obličej může příliš napnout, stáhnout.

Ve výsledku zbytky „minulé rozkoše“, nahromaděné pod kůží a ve svalech, vedou k tomu efektu, že na takový obličej můžeme bez rizika komplikací působit pouze fyziologickými procedurami – ručními masážemi.

Mýtus o roztahované (a tím ochabující) pokožce vede k tomu, že v touze po vypnutém obličeji kůži nemilosrdně řežeme, namísto toho, abychom obnovili vysychající kosti (skelet), na kterém je natažena.

Člověk přece biologicky stárne, opotřebované mechanismy krvotoku a nervové regulace, které mají zabezpečit fungování nově vytvořených struktur, nejsou schopny na delší čas udržet mladistvý vzhled jen na jedné zvolené části organizmu – na obličeji.
K otázkám omlazování je třeba přistupovat celistvě – modelovat a omlazovat celé tělo spolu s obličejem. Tento princip je uplatňován ve Škole modelování a omlazování obličeje a těla. Přihlaste se ještě dnes a to prostřednictvím emailu info@xanabati.czXana Bati