Ňadra ženu zdobí, ale přinášejí také problémy. Na jeden si určitě pamatujete z doby dospívání – jak se nám na hrudi začala zvedat blůzička, to neušlo žádnému ze spolužáků, kteří postupně začali, stejně jako dospělí muži, dělit dívky na ty s a bez. Nejednou nám jejich delší pohled do výstřihu vehnal červeň do tváří a odvedl pozornost od obsahu konverzace, anebo se jakoby nic mluvilo dál, ale v duchu jim běžel úplně jiný příběh. Ňadra se stala nikoliv pouze druhotným rozlišujícím pohlavním znakem, ale také nepominutelným sexuálním dráždidlem.

Velikost ňader se nedá ovlivnit, něco máme po předkyních, něco záleží na množství a tvorbě pohlavních hormonů, něco na celkové životosprávě. O velikosti rozhoduje množství naměstnaného tuku. Některé ženy mají ňadra přiměřená a krásná, jiné mají hruď spíše po tatínkovi, mnohé také celý život zdolávají potíže s nadbytečnou velikostí, která přitahují pozornost, bývají důvodem ke vtipkování, brání při chůzi, při jídle, způsobují bolesti zad, opruzeniny…
Vzpomínám na jednu svou obézní učitelku. Do třídy vstupovala důstojně – nejprve břicho, pak velká ňadra a nakonec to ostatní. Byli jsme zlí, dělali jsme si z ní legraci. V jídelně jsme sledovali, jak jí – talíř si musela posunout daleko od sebe, aby do něho viděla a pak bylo obtížné z té velké vzdálenosti dopravit sousto až do úst, část jí vždycky napadala do vyklenutého dekoltu. Až v dospělosti jsem si uvědomila, jak ji to všechno psychicky týralo.

Problémy, komplexy, vtipkování prožívají i dívky a ženy s plochou hrudí – ty to už často řeší implantáty.
Implantáty si pořizují také ženy, které se chtějí více zalíbit mužům, anebo se rády vystavují. Ale takový zákrok s sebou nese různá rizika, pro ženy i pro lékaře, nedávno jsme byli svědky velké aféry s vadnými implantáty. Často rezignujeme na to, že se zákrokem narušují přirozené cévní pletence krevního a lymfatického systému, škodíme si.
Naštěstí pro všechny ženy platí, že velikost prsů nemá vliv na počet mléčných žláz (skládají se z 15-20 laloků sekreční tkáně), ani na tvorbu mléka, takže jako maminky mohou plnit svou roli všechny dobře (laktace je různá z jiných příčin).

Velkým problémem je poměrně rozšířené onemocnění – rakovina prsu. Z něho se onemocnění může rychle šířit po těle. Mohou za to bohaté poddvorcové pleteně lymfatických cév, z nichž odchází až 75 % lymfy do podpažních lymfatických uzlin, odtud do podkličkových uzlin, pak do pravého lymfatického kmene, z něhož se vrací do žil nad srdcem. Pokud lymfa odtéká z míst, kde roste rakovinný nádor, může obsahovat postižené buňky, které se zachytí v uzlinách a začnou se v nich rozmnožovat, metastázují. Lymfatické pleteně v prsou jsou stejně důležité jako ty krevní, proto starost o dobrý průchod lymfy by rakovina prsůměla patřit k běžné péči o zdravá prsa.
Jistě je dobrá zpráva, že dnes se už tak často při tomto onemocnění nesahá k celkovému odstranění prsu, ale i tak se těmto operacím ženy podrobují nerady, mají strach, že ztratí přitažlivost, že ztratí kus samy sebe. Znám i takové, které odmítly léčbu, aby nepřišly o prsa. Ale plastická chirurgie už dokáže stvořit prsy nové, krásné podle přání, dokonce s citlivou bradavkou. Není třeba ty obavy stavět nad život!
Všechny ženy vědí, že tomuto onemocnění je lépe předcházet, profylaxí, prevencí, celkovým životním stylem, starostí o vlastní zdraví. Ale to se ocitáme už v jiné oblasti, než je krása těla, i když ten problém s ženskou krásou také souvisí.
Problémem se ženská ňadra stávají i při stárnutí těla. Mizí tuk, kůže se protahuje, ňadra ztrácejí pružnost i pevnost. Obranou je dobrá podprsenka, taková, která pojme celý prs a pozvedne ho do výšky, kam anatomicky patří – mezi druhé a šesté žebro. Vyřeší to správná délka ramínek, pevnější podpora v košíčku a těsnější zapínání. Ale pozor – nesmí tlačit, stahovat, bránit průtoku všech tělních tekutin jejich cestami.

Všimli jste si různých diskusí, které se vedou kolem nošení/nenošení podprsenek?
Rady a argumenty berte s nadhledem a řiďte se zdravým rozumem. V tomto smyslu moje doporučení zní:

[tip]

NENOSTE podprsenku, pokud:
1. Máte správné držení těla
2. Máte dobře vyvinuté svaly-stabilizátory (páteře a krku)
3. Správně chodíte a sedíte narovnané
4. Máte-li malou, harmonickou, vaší tělesné váze přiměřenou velikost prsů. [/tip]

Otázkou samozřejmě je, jak to skloubit se společenským životem. Tak rozhodně do společnosti patři pod šaty podprsenka, anebo její lehčí variace, prsa jsou a budou vizuálním sexuálním dráždidlem. A pokud máte v plánu nejen obchodní jednání (tam to je předepsáno Dress code – pravidly společenského oblékání), ale i jakoukoliv akci s účastí mužů a chcete působit opravdu na úrovni, tak si tento atribut krásy rozhodně nezapomeňte doma.

Abych vám dokázala svá slova, seznámím vás s platysmou – svalem na přední straně krku.

platysma

Vidíte, jak je platysma vpletená do kruhového ústního svalu a do svalu dolního rtu? Je vám jasné, že pod tíhou ňader „leze dolů“ náš obličej!
Udělejte si jednoduchý test. Chyťte svá ňadra do obou rukou a pozvedněte je. Cítíte, jak se uvolnilo krku, jak se ulehčilo ramenům, vidíte, jak se vzpřímila hlava?
Pozvednutá ňadra uvolní kůži dekoltu, netáhnou kůži z obličeje a dělají mladší vzhled.

DoporučeníO tom jak zmladit kůží dekoltu!2015-10-01_162150