Je to úsměv a správné držení těla. Překvapilo vás to? Můžeme o tom přemýšlet.
Dobrá nálada je klíčem k psychickému zdraví a psychické zdraví nás chrání před nemocemi. Další překvapení? Hned si to každý může vyzkoušet!

Když mám dobrou náladu, usmívám se, umím se i hlasitě smát.

Usmívající člověk je hezčí a přitažlivější než škarohlíd a bručoun.

Ale pokusme se o úsměvu uvažovat trochu jinak. Ponecháme stranou, že úsměvem a smíchem dáváme najevo pohodovou náladu (je to vynikající komunikační prostředek). Méně znám je fakt, že si úsměvem tu dobrou náladu můžeme vyvolat, i když nám právě není do zpěvu.

Úsměv, zvláště pak smích (upřímný i předstíraný), má zajímavý mechanismus, něco je vidět (i slyšet), ale mnoho je naším smyslům skryto. Vidět je pohyb mimických svalů (úsměv) event. pohyb celého těla, pokud se „smějeme na celé kolo“ nebo „až se za břicho popadáme“. To už jsou zapojeny celé svalové systémy. A uvědomíme-li si, že lidské tělo funguje na principech tensegrity, mohli bychom začít vyjmenovávat, které svaly jsou napjaty a které uvolněny…Jistě znáte typická gesta a nepřehlédnutelné zvuky.

[note] Výraz „tensegrity“ je spojením slov tensional a integrity a vystihuje stav, kdy je tvar objektu vytvořen uzavřenou sítí tahu (napětí) a tlaku). [/note]

Úsměv i smích aktivuje 15 obličejových svalů, když je upřímný, účastní se i hrtanová příklopka a slzovody. Průměrně se prý během dne zasmějeme 17krát, ale to je málo, když víme, jaké blahodárné účinky tento komunikační prostředek má! Nejen že je to výrazný sociální signál, kterým umíme odvrátit nepříjemnost, vztek, konflikt, umíme pobavit, potěšit, navodit dobrou náladu sobě i jiným. Ziskem je vždycky pozitivní odezva, smích působí jako vynikající psychohygienikum i psychofarmakum. Kdo se směje, nepotřebuje léky, to tvrdili už staroindičtí a staročínští mudrci a lékaři.

smích

Zajímavé je také to, co při úsměvu a hlavně při smíchu nevidíme. Všechny lidské emoce se vztahují k čelnímu mozkovému laloku, kromě smíchu. Je to totiž emoce mimořádné důležitosti, protože dokáže měnit psychický stav – špatnou náladu na dobrou. Smích aktivizuje několik mozkových oblastí; levou mozkovou kůru (když analyzujeme vtip anebo situaci), týlní lalok (tam se rodí představivost), motorickou oblast (pohyby rukou až celým tělem), lymbický systém, hypotalamus.

A jaký užitek přináší smích našemu organizmu? O významu pro duševní zdraví, vlastní i svého okolí, jsme se už zmínili a považujeme to za velmi důležité. To můžeme ovlivnit, je to naše volba, zareagujeme-li např. na výpad smíchem nebo zlostí.
Kromě dobré nálady snižuje smích hladinu stresových hormonů, povzbuzuje imunitní systém, snižuje krevní tlak, napomáhá hojení, zvyšuje tvorbu imunoglobulinu ve slinách (ničí patogeny).

Fyzicky posiluje, cvičí bránici, břišní, dýchací a obličejové svaly, dokonce i svaly dolních končetin a i zádové, pokud je vydatný. Proto smích unavuje. Odborníci tvrdí, že 100 zasmání je stejně vydatné jako15 minut na rotopedu.

Můžeme připomenout i fyziologické symptomy, při smíchu cítíme teplo kolem srdce a na solar plexu – „radost přece hřeje u srdce!“
Lidová moudrost o úsměvu říká, že v domě vytváří štěstí, ve starostech že je oporou, v únavě přináší odpočinek, ve znechucení vrací odvahu, v zármutku je útěchou a v bolesti lékem.

krásný úsměv

Úsměv a smích si nemůžeme koupit, vypůjčit či ukrást, ale můžeme ho sami tvořit a darovat na potkání ostatním, ale hlavně a především sobě. Budeme mít stále dobrou náladu, budeme zdraví, smích čistí mysl, do tváří vrací krásu a omlazuje. Tak to tvrdí Indové, kteří si vypěstovali smíchovu jógu a provozují ji hojně v početných klubech ve volné přírodě.

Tak co, kolikrát za den se dnes zasmějeme?

(O tom, jaký význam má pro naše psychické i fyzické zdraví a hezký obličej správné držení těla, si povíme příště.)

DoporučeníO tom, jak baňkováním zachránit krásu a mládí – zde!2015-10-01_162150