V posledních dvaceti letech se standardy krásy, ať se nám to líbí nebo ne, diktuje Hollywood. A tyto standardy se staly nedosažitelné pro většinu žen.

V Hollywoodu každá krásná žena, která upoutá vaši pozornost, podstoupila plastickou operaci.

Má ji Angelina Jolie.

Angelina Jolie

Má ji Megan Fox.

Megan Fox.

Má ji Scarlett Johansson.

Scarlett Johansson

 

Všechny veřejné známé a atraktivní americké ženy mají zkušenost s nožem estetického chirurga. Dokonce i ty, které nejsou vzorem dokonalé krásy a vypadají dost přirozené, jako např. Jennifer Aniston.

Jennifer Aniston.

Naše poznámka: nemluvíme o operacích na omlazení, ale výhradně o těch, které mění tvar obličeje, aby byl dokonalý.

Zmenšují, zvětšují, upravují… A to nejen na obličeji:

Lopez

Dokonce i nejpřirozenější evropská kráska Monica Bellucci tak trochu mlží.

Monika Belucci

Pro muže naší doby je velmi často sexuálním symbolem ženská krása, která se ​​ v přírodě nevyskytuje. To jsou Real Dolls – silikonové panenky:

Real Dolls

Ale další muži chtějí tento obraz mít živý!

Takže i panenky za cenu 10 tisíc dolarů za kus, i ženy, jejichž jména jsou nyní mezi top 100 nejkrásnějšími lidmi na světě, spojuje jedna věc: na jejich vzhledu pracovaly ruce mistra.

Byly časy, kdy nad ženským obličejem nebděla ruka plastického chirurga. Zůstaly nám portréty krásných žen na vzácných a méně známých obrazech:

2014-10-26_161150

Když se na ně podíváme z hlediska standardní krásy naší doby, tak jsou velmi vzdálené ideálu.

Suma sumárum, ty, které jsou dnes na vrcholu popularity, byly v mládí často obyčejnými ošklivkami. Jako nádherná Catherine Zeta Jones, například:

Catherine Zeta Jones

Čím jsou dovednější estetičtí chirurgové, čím sofistikovaněji se vyvíjí Photoshop, tím je větší rozdíl mezi obyčejnými ženami a fotografiemi hereček a modelek z konvenčních lesklých časopisů.   A je to pro společnost velmi nezdravý a přímo nebezpečný jev.

[note] A nejen proto, že nějaký Honza v Příbrami si sedne na gauč, prohlíží si fotky dokonalých krásek, podívá se na svou manželku a povzdechne… (Mohl by samozřejmě říct své vyvolené, že už v obézní zástěře nepoznává tu štíhlou a nádhernou dívku, kterou si kdysi vzal. Skončilo by to slzami, urážkami, ale možná by se to i změnilo, žena by se dala na hubnutí, třeba by pravidelně cvičila). [/note]

Ani proto, že tomu snu o dokonalosti podlehne mladé děvčátko a už si ve 20 letech začne ničit přirozenou krásu. (To ještě může zastavit maminka nebo nedostatek financí).

Hlavní nebezpečí je v tom zhypnotizování nás, žen, navozují ho media v obraze věčně mladé dokonalé krásy.

Ze začátku to vyvolává pocity méněcennosti, stáváme se zranitelnějšími a lehce ovlivnitelnými. Pak do toho ochotně zasáhnou obchodníci, kteří nabízejí plastiky, krémy, omlazovací kůry a nejrůznější „zázraky“.

To je byznys, vybudovaný na naší touze být krásná.

Nemůžeme změnit ekonomické zákony, ani se o to nepokoušíme. Respektujeme vše, co nám pomůže udržet námi zvolené standardy krásy, ale za podmínek, že to neškodí zdraví, psychice a co evidentně nepřispívá k rychlejšímu stárnutí v budoucnu.

DoporučeníJak udržet námi zvolená standardy krásy2015-10-01_162150