Když jsem se dnes zamýšlela nad tajemstvím dobré nálady a „jasu“ v obličeji, vzpomněla jsem si na jedno vyprávění. Je to krátký, ale poučný příběh.

[note]„Měli jsme jednoho učitele. Tomu člověku nikdy nechyběl úsměv, život prožíval jako jeden svátek. Dokonce ještě na smrtelném loži se usmíval. Vypadalo to, jako by měl radost ze smrti. Seděli jsme kolem jeho lůžka – udivení, zaražení, hodně rozrušení a nerozuměli jsme tomu.

Nakonec to jeden spolužák nevydržel a zeptal se:

„Proč se smějete? Celý život se jen smějete. A my jsme se ani nezeptali, jak se vám to daří. A nyní jsme úplně rozčilení. Umíráte a přesto se smějete. No, co je na tom směšného?“ A ten umírající stařec odpověděl:

„Před mnoha léty jsem i já měl jednoho učitele. Byl jsem tehdy mladý a hloupý, jako teď vy. Měl jsem teprve 17 let a už jsem byl nešťastný, bez radosti, naštvaný na život.

Mému učiteli bylo tehdy 70 a smál se, často bez příčiny. Také jsem se ho ptal, jak se mu to daří. A on mi odpověděl : – Jsem úplně svobodný ve své volbě. Každé ráno, když se probudím, sám sebe se ptám – Co si dnes vybereš – pohodu anebo trýzeň? A já si každé ráno vybral pohodu, vždyť je to tak přirozené“. [/note]

 

Tento příběh názorně vysvětluje, jak se opravdu můžete cítit spokojení, prostě si jen pro sebe zvolíte dobrou náladu (štěstí) a nečekáte, že k vám odněkud přijde. Nesvazujte štěstí jen s událostmi, které občas přináší život – bohatství, úspěšnou kariéru, vysněný partner atd.

 

Buď jsem šťastná teď a tady, nebo nešťastná a naštvaná a podmračená všude! A iluze, že se někdy v budoucnu dostaví vysněné štěstí, zůstane jen iluzí! Iluzi nedohoníš. Nemůžeme dosáhnout něčeho, co neexistuje.

 

tajemství dobré náladyNejlepším řešením pro psychické zdraví je vytvořit si nový návyk – dobrá nálada na celý den.

Doplňují ještě drobný návod.

Hned zítra po probuzení si řekněte:

„Dnes si vybírám pro celý den dobrou náladu (štěstí je vnitřní pocit, prostě dobrá nálada, radost)!“

Potom se trochu usmějte a držte si ten úsměv po celý den, bez ohledu na to, co se kolem vás děje. Potřebujete k tomu zaktivovat pouze několik mimických svalů (asi 15), jejich pomocí úsměv určitě vykouzlíte, pak držte ten jemný úsměv po celý den. I když budete „startovat“ z nedobré nálady, mechanika všech svalů stojících za úsměvem, zcela přirozeně vyvolá v mozku činnost odpovídající stavu dobré nálady, a vy se za několik okamžiků budete cítit pohodově. Nakonec zjistíte, že to není tak obtížné cvičení! Aby se stalo zvykem, budeme ho během dne opakovat vždycky, když se pohoda a úsměv z tváře začne tratit.

Naučme se ovládat vlastní mozek, nemusí s námi cvičit jen podle svého kamenného programu.2015-10-01_162150