Denně praktikovat cviky na krční páteř?

Ano a ještě jednou ano: svoji krční páteř bychom měli mít rádi a starat se o ni denně.

Krk je velmi zranitelný! Jen si to představte: na tak malé oblasti se koncentruje tolik důležitých orgánů, a dokonce i nejmenší poškození krční páteře je skutečnou hrozbou pro život sám! O tom, jak je důležité pro zdraví a krásu uvolnění krku, už jsem psala, a dnes v tom budu pokračovat.

 

Časem (obvykle po 40 letech) se v meziobratlových ploténkách krku vyskytnou změny.

Je váš krk Ok? Pomůže vám to zjistit jednoduchý test:
  1. Pomalu nakloňte hlavu dopředu, snažte se dotknout bradou hrudníku. Pak stejně tak pomalu   zakloňte hlavu dozadu.
  2. Nakloňte hlavu doleva, pak doprava a snažte se dotknout uchem ramena.
  3. Otočte hlavu o 90 stupňů doleva a doprava.
  4. Pomalu otočte hlavu na stranu a zkuste se podívat za záda.

Snadno jste splnili úkoly testu? Fajn, krk je v naprostém pořádku!

Anebo máte pocity bolesti, nepohodlí?

Pak se u vás s největší pravděpodobností začne rozvíjet krční osteochondróza ( po bolestech v lumbosakrální oblasti – týkající se bederní páteře a křížové kosti –   je na druhém místě mezi onemocněními páteře). Dokonce i malá, ale pravidelná a dlouhodobá statická námaha krčních svalů narušuje krevní oběh, důsledkem je nerovnoměrné zatížení meziobratlových kloubů.

krční osteochondróza

To zase vede k dehydrataci a ztenčení chrupavky meziobratlových plotének, které jsou jako přírodní destičky, tlumiče (ve zdravém stavu neumožní hornímu obratli příliš velký tlak na nižší obratel).

A pak – okraje obratle jsou čím dál blíž (často jsou tvořeny nárůsty), místo výstupu kořenů nervu se zužuje a – bum! – divoká bolest.

[note] Není překvapující uhodnout, že krk je „slabé místo“ kosmetiček, šiček, soustružníků, projektantů, inženýrů, účetních, programátorů, řidičů, editorů a fanoušků čtení vleže, u oběda nebo televizních maniaků.[/note]

Tím, že jsou po dlouhou dobu v poloze se skloněnou hlavou fixovanou napjatými svaly, „zadělávají si“ na krční osteochondrózu. Zároveň trpí vertebrální (krční) tepny, které zásobují krví takové důležité struktury v mozku, jako je hypotalamus, mozeček atd.

Postupně krk „zaplavuje“ tuk v místech 6., 7. obratle a trapézového svalu, což značně omezuje jeho pohyblivost. A tady už musíme přes silné bolesti nosit hlavu jako křišťálovou vázu, lehce se dostáváme do deprese, jsme citlivé na změnu počasí. Seznam je dlouhý – řešení jedno – naučit se uvolňovat svaly krku a pletence ramenního.

Cviky na krční páteř

(Vybrala jsem pro vás cviky, které můžete provádět v zaměstnání, ve volných chvílích kdekoliv)

krční páteř - cvíky

– Zhluboka se nadechněte, tlačte rukou na čelo, překonávejte odpor napínáním svalů na krku. Spusťte ruku a relaxujte s hlavou na hrudi.

– Nadechněte se, semknutými zápěstími zatlačte na zadní části hlavy, tlačte proti odporu rukou. Spusťte ruce, uvolněte se.

– Nadechněte se, tlačte dlaní na spánek, proti odporu hlavy, pak maximálně uvolněte svaly šíje a ramen. Totéž – druhou rukou. Opakujte každé cvičení 3krát po 7 sekund.

– Hlavu a ramena držte rovně. Pomalu otočte hlavu na stranu, jak je to jen možné – 5krát na každou stranu.

– Hlavu skloňte k hrudi. Uvolněte svaly krku. Zkuste bradou masírovat klíční kosti postupně se zvyšujícím rozsahem pohybu (10krát)

– Zakloňte hlavu. Svaly obličeje a krku uvolněte. Zkuste stejně masírovat zadní spodní část krku (10 krát).

– Ramena uvolněte a spusťte. Temenem táhněte nahoru, jak je to možné, jako byste natahovali krční obratle. Současně s malou amplitudou otáčejte hlavou doleva a doprava (5krát).

 

Upozornění 1. Cvičení se provádí vsedě nebo vestoje, ráno a několikrát během pracovního dne. Nebuďte líní, celý komplex bude trvat 5 až 7 minut, ale váš krk bude jistější a bude lépe držet vaši hlavu.

Upozornění 2. Cvičte komfortně, nesnažte se za každou cenu a přes bolest vykonávat cviky, pracujte postupně.

Upozornění 3. Provádět intenzívní kruhové rotační pohyby hlavy bez porady s lékařem není možné – to může vést k poranění krku.

[help](Dovolím si poznámku. Často pozoruji na procházce parkem cvičení různých amatérských skupin, kde jsou takové rotační pohyby na denním pořádku, navíc cvičitelé povzbuzují své svěřence k rychlejším pohybům. Stejné je to s rychlými rotacemi celé páteře. Jak to, že základy fyziologie nejsou pro ně směrodatné?! Pouze jemný a uvědomělý pohyb u nepřipravených jedinců! Sledování pocitů a ne okřik – dělej! dělej! Co tak Hippokratova přísaha – neubližuj – platí pro všechny, i pro ty, kdož se rozhodli pro sport ke zdraví!)[/help]

platysmaNení náhodou, že krk prozrazuje věk. Na něm se dříve než na obličeji objevují vrásky, svěšuje se kůže – stává se ochablou a s různými defekty. Proč? Přední sval krku (Platysma) málo funguje! A my už jsme poučené – co nepracuje, to atrofuje. O tom příště.

Ale bez ohledu na to, jaký je váš krk – labutí nebo krátký, slabý či silný – je pro vás jediný. Pospěšte si, abyste se o ně postarali! Od jeho stavu – mobility, flexibility, pružnosti – v konečném důsledku závisí to, jak se bude dařit vaší hlavě.

Podělte se o tuto informaci se svými přáteli.2015-10-01_162150