Vraťme se k očím, víme už, že jejich vzhled ovlivňuje stárnutí svalů a zužování kostních oblouků, ale i hypertonus sousedních svalových skupin, který zvětšuje viditelně jejich propadání a tvoří vrásky kolem očí (slepičí stopy).

Oči také zapadávají vlivem spazmu žvýkacích svalů, pod vnějším očním koutkem vytvářejí shluky vrásek a zvýrazňuje se hranice víčko – tvář.

Příčina je známá, vrchní čelist se začne protahovat nahoru a žvýkací sval se nuceně zkracuje, protože se musí nějak rozložit. Někdy se vlákna svalu smršťují do malých uzlíků, jindy do větších, ale nejčastěji se žvýkací svaly nahrnou do horní části a vytvářejí pod okem val, jakoby zakrývají vnější koutek očí.

hranice očí - tvář

Poté se vytvářejí hluboké vrásky od vnějšího oka dolů, když spíme na boku.

Kam jinam má padat víčko, které je stisknuto mezi okraj svalu, podpořeno naší váhou – tak se jednoduše vytvoří ostrá vráska.

Způsobuje to to, že v 72 % spíme na levé straně, psychologové navíc tvrdí, že se takto zrcadlí v obličeji strach a pocity viny zafixované ve tkáni.

Na té straně obličeje, na níž spíme, se zhoršuje průtok krve, tvář se také horší, je více pozvednutá spazmem svalu a má více vrásek. Abychom méně poškozovali tvář, měli bychom spát na zádech.

I když budete spát na zádech, žvýkací sval se stejně zapojí do procesu vizuálního zapadávání vnějšího koutku očí a vzniku oddělovací brázdy „víčka-tvář“. Ale proběhne to rovnoměrně a projeví se to v menší míře.

Ve vzácnějších případech, kdy větší část žvýkacího svalu zůstává dole, je dolní čelist více rozšířená, vznikají na ní hmatatelné uzlíky.

Jak jsme začali rozplétat první část naší „detektivky“ na téma  vrásky kolem očí, zjistili jsme, „kdo“ je viníkem zošklivení našich očí, ale zatím jsme popsali problémy z vnější strany.

nosní svalyZevnitř nejvíce ovlivňuje tvar očí křídlová část nosu: stahuje se, zkracuje, tiskne se mezi oči, obrůstá v tom místě tukovou tkání a tvoří hrbol. Tím ještě více jsou oči vnořené do obličeje. Vytváří se stín v oblasti slzného váčku, boční část nosu se stahuje nahoru, svaly připevněné k očnímu oblouku se stahují ke svému středu a stahují dolů celou orbitální část.

Výsledkem je nahoru vytažená orbitální zóna v oblasti nosu a od středu oka se tvoří povislá kapsa kůže. Lícní a žvýkací svaly dovršují „dílo zkázy“ stlačováním této části obličeje od vnější strany k nosu. Celkovým důsledkem všeho je eliptický oblouk tkání povislých dolů.

hypertonus nosních svalů

Navíc, boční část nosu se podílí na vytvoření dalších nedostatků:

šipka            Vizuálně způsobuje zapadání vnitřních koutků očí (prohloubení slzného vyústění).

šipka      Viditelně se prodlouží středová část nosu (pozvednou se boční části a vytvoří se dojem delšího nosu)

šipka       Vytvoří se nosoretní záhyb – hluboké rýhy od nozder.

 

Techniky plastické myokorekce a relaxační techniky na uvolnění bočních svalů nosu  se vyučují ve Škole omlazení obličeje a modelovaní těla.

Sledujte na FB stránku Školy.

Záhyb se  vyhladí, slzná drážka zázračně zmizí, a tmavá oblast dolních víček, která vyžadovala ošetření dekorativním korektorem, to už nepotřebuje.

2015-10-01_162150