V oblasti fyziologie oběhu až do 80. let 20. století existovalo přesvědčení, že hlavní „pumpou“ pohánějící krev v lidském organizmu je srdce člověka. Studenti lékařské fakulty (my také ve škole) jsme studovali oběhový systém, jak byl navržen v 17. století (B. Harvey). Totožný pohled na funkci srdce má většina lidí i dnes!

Přečtěte si spoustu článků na Internetu, tam rady, jak zlepšit krevní oběh, pojednávají převážně  o srdci.

Je to chybné stanovisko a vysvětlíme vám, proč:

  • síla srdečního svalu je menší než síla zápěstí ruky
  • velikost srdce není větší než velikost pěsti
  • celková délka kapilár = 100 000 km,
  • plocha jejich povrchu = 6300 m² a jejich počet = 40 miliardám.
Pro přečerpávání krve do tak rozvětveného kapilárního systému by srdce mělo být 25krát silnější a mělo by vážit kolem 20 kg.

kapiláryNavíc, kdybychom se podívali na náš kapilární systém očima instalatéra, zděsíme se!

Nejmenší kapilární průřez je 7 mikronů, velikost červených krvinek – 9 mikronů, leukocytů –10 mikronů. A pokud si připomeneme, že kapilár a krevních enzymů je o několik řádů více, je zřejmé, že naše srdce toto všechno není schopno zvládnout samo.

Kromě toho víme, že k čištění topného potrubí používají instalatéři vysokotlaké válce na tlak 150 atmosfér!

Jaké jsou tedy – v tom našem těle poháněče krve, že stále tak pravidelně cirkuluje?!
Uhodli jste? Správně! Jsou to naše kosterní svaly.

Jak mohou svaly vykonávat funkci pumpy krve? Stejně jako srdce.

Možná jste darovali krev ze žíly nebo jste odebírání krve viděli. Zdravotní sestra stáhne „manžetou“ vaši ruku v předloktí, tím oddělí krevní cévy v rukou od oběhového systému celého těla, a žádá, abyste zacvičili rukou svíráním a rozevíráním. Tím vaše žíly výrazně zvětší objem, což usnadní odběr krve.

Proč se žíly při zatínání pěstí „nafukují“? Je to proto, že naše žíly, vénuly a dokonce i žilní část kapilár, mají v sobě žilní chlopně, které brání krvi, aby se vracela zpět. Svalové kontrakce vhánějí krev do žilní a arteriální části oběhového systému. Uvolnění svalu pak způsobí vakuum a krev postupuje jen z arteriální části.

Vzhledem k této struktuře fungují naše svaly jako balónky tonometru, při svalových kontrakcích silně pumpují krev.

Kromě toho, v případě, že žílu nacházející se v těsné blízkosti, stlačuje sval (nebo jiný orgán, např. bránice), krev, díky chlopním v tomto místě, bude také vytlačena, ale vytlačena většinou v obecném směru toku krve.

žílní pumpa

Tento fyziologický mechanismus je nazýván „žilní pumpa“. Samozřejmě, přečerpávající výsledek jeho činnosti není v celkovém hodnocení krevního oběhu příliš významný.

[important]Pro zjednodušení opakujeme: při pohybu člověka a při práci jeho kosterního svalstva se podstatně zvyšuje průtok krve v těle (průtok kosterním svalstvem se může zvětšit až 20-25x!!!) Zlepšuje to přívod kyslíku a živin do tkání, včetně pasivních vnitřních orgánů (jater, ledvin, sleziny, prostaty, atd.), a také to vyvolává zrychlenou evakuaci odpadových produktů z mrtvých buněk, oxidu uhličitého, toxických prvků, kyseliny mléčné atd. Jinými slovy – naše tělo se omlazuje, čistí, stává se zdravější. [/important]

Pohyb – to je život. A to není jen reklamní slogan, ale to je nezbytná podmínka pro naše zdraví, pohodu a existenci vůbec. To je podstata poslání tělesné kultury a sportu. Actimel, bohužel, nepomůže.

Vědecký směr, věnovaný právě studiu funkci svalů jako mechanizmu přečerpávajícímu krev, mluví o svalech jako o periferních „srdcích“ člověka.

Toto poznání změnilo také způsob rehabilitací pacientů po infarktu myokardu. Jestliže se od pacientů dříve požadovalo: „Ležte, choďte méně! Chůze je zátěž pro vaše nemocné srdce“, tak teď takové pacienty naopak nutí: „Více se pohybujte, choďte pěšky! To ulehčí vašemu slabému srdci díky funkci svalů, které mu pomohu pumpovat krev.“

Protože píšeme o tomto tématu z hlediska omlazování obličeje a organizmu jako celku, musíme tyto dvě věci rozdělit.

Svaly jsou jediným orgánem v těle, který je schopen 100 % se omladit.

Nedostatek pohybu, nízká fyzická kondice člověka – to je cesta k chátrání a stárnutí (o nemocích a psychických nepříjemnostech ani nemluvíme, je toho všude dost a je to tak často opakovatelný axiom, že jsme ho už přestali slyšet). Proto, uvažujete-li o omlazování, začněte denně chodit minimálně 1 hodinu pěšky. Bez této podmínky můžete své zbožné přání o omlazení rovnou zastrčit až do zadního šuplíku.

svaly obličejeCo se týče omlazování obličeje, tak zde zase platí pravidlo přesunu všech látek nezbytných pro buňku z plazmy krve. Dostane se tam, kam má, jen za předpokladu, že svaly tváře budou ve svalové rovnováze.

A protože svaly těla nezatěžujeme (pohybem), tak si to kompenzujeme činností svalů obličeje!!! Je to ironie, ale je v tom pravda.

Co z toho plyne?

Když máte povolání nebo provozujete činnost, při níž více mluvíte, uvědomte si, že napětí mimických svalů nutně musíte po ukončení dne uvolnit, jinak riskujete uložit do „svalové paměti“ zbytky neuvolněného napětí a vytvořit tak podmínky pro fixaci nevzhledných vrásek.

Více ve Škole omlazování obličeje a modelování těla, II. běh začíná 6.02.2016. Xana Bati