Oči nejsou pouze zrcadlem do duše, ale také prozrazují náš věk.

Zapadlé, překryté povadlými víčky a pokleslým obočím častěji mluví o našem skutečném věku více, než jiné ukazatele. Příčinu vidíme v povislé pokožce a snažíme se defekt napravit krémy a maskami. Samozřejmě, že se často stává, že tenká pokožka víček skutečně ztrácí elastičnost v důsledku nesprávné péče o ni (např. mechanicky třeme oční víčka tvrdým ručníkem, nanášíme krém hrubě a používáme chemické krémy).

Ale kromě samotné pokožky, jsou viníky její povadlosti (v mládí – přesah horních víček) uvolněné svaly čelní, spánkové a kruhové oční svaly.

Dříve, než posoudíme stav kruhového očního svalu, zkontrolujeme stav prvních dvou – čelního a spánkového. Je možné, že povislá vrchní víčka po korekci těchto svalů zmizí!

oční sval

 

Obyčejně se kruhový oční sval s věkem stahuje. Jeho sesychání (stejně jako i dalších kruhových svalů) probíhá na principu stahování čočky ve fotoaparátu – okraje se rolují shora vrchního víčka k vnitřnímu očnímu koutku, a na dolním víčku k vnějšímu koutku. Kůže vrchních víček přebývá, svěšuje se až překrývá oko a skládá se do vrásek. vrásky kolem oči

 

Protože je kůže dolního víčka přirostlá ke svalu, vytvářejí se na ní vrásky. Zhoršuje se lymfatická drenáž a začnou se vytvářet váčky. Deformace očního kruhového svalu zmenšuje rozevření očí – jakoby zapadaly.

 
[note] Důležité! Příčinou tohoto stavu nejsou ani tak svaly, jako kosti struktury zužující oční horizont. [/note]

Někdy tomu sami napomáháme mhouřením očí, krátkozrakostí a další statickou mimikou.

 

Kruhový oční sval se upevňuje jen k jedné části lebeční kosti – k slzné kosti. Její špatná poloha nebo ucpání slzovodu mohou být příčinami zapadávání očí. To může vznikat i mechanicky, když prsty tlačíme na oči (například, chceme dostat do oka oční kapky).

Rozvrstvená vlákna kruhového očního svalu, jakoby vytlačují nahoru k pokožce váčky. S věkem se váčky zvětšují, protože se plní přebytečným mokem (tekutinou).

váčky pod očima

 

Lze tomu předejít uvolněním vláken očních svalů, obnovou jejich lymfatické a tkáňové drenáže a zmenšením otoků.

Existují názory, že odstranit váčky bez chirurgických zákroků není možné, ale vakuovou masáží – baňkováním obličeje – toho lze účinně a bezbolestně dosáhnout!

vykřičníkJe zajímavé, že stárnutí očních svalů je přímo propojeno s psychicko-mentálním stárnutím – se ztrátou zájmu o okolí. Zúžením obzoru (zúžením periferního vidění) se člověk dívá na svět jako přes brýle.

Situaci dobře vystihuje přísloví – Nevidí dál než na špičku nosu. Právě k nosu se stahují oční svaly, mění se periferní vidění, jeho ubývání znamená stárnutí. Ani si toho nevšimneme, přichází to nenápadně a postupně.

Lze tomu předejít, když se defekt odstraní. Okamžitě se začneme dívat kolem sebe široce, daleko, periferně – jako bychom chtěli spatřit až to, co se děje za našimi zády. Vše začneme sledovat rozšířenýma a nepřivřenýma očima, tak jako v mládí.2015-10-01_162150