V poslední době mě zaměstnává nejvíce obličej.

Nejen proto, že aktivně propagují přirozenou krásu. Nedávno jsem si v jednom sociologickém textu přečetla několik vět, které mě utvrzují v tom, jak jsem si zvolila správně.

 Lidské tělo je nedílnou součástí osobnosti. Je nositelem existence, vypovídá o rase, pohlaví, sociálním rodu, konstituci, věku, zdravotním stavu i společenském postavení.

Je základní hodnotou člověka, měřítkem sebehodnocení, trvalým zdrojem potěšení, ale někdy i frustrací“.

Musím zdůraznit, že nejvíce z toho je vidět na obličeji, jinak nelze než souhlasit.

Ty frustrace se objeví, kdykoliv nejsme se svým tělem a obličejem spokojeni, protože neodpovídá našim představám a my se chceme líbit (zvláště opačnému pohlaví), konkrétněji představám obecně přijímaným (a někdy vynucovaným), momentálním názorům na krásu, zvláště na krásu ženskou.

 

Aniž si uvědomujeme, stále hodnotíme – všechno kolem sebe, lidi a obličeje především.

 

Větší sympatie u nás vyvolá fyzický zevnějšek hezký, přitažlivý, líbivý, něčím zajímavý, než nehezký, nechutný, plný vyrážek a jiných nedokonalostí. Podle toho velmi často i jednáme, vizuální informace nás ovlivňují mnohem více než vlastnosti a povaha našeho protějšku.

 

  • Ale je zevnějšek vždycky tím nejlepším rádcem?

  • Nedají se smysly oklamat?

  • Neučíme se nedostatky všemožnými způsoby, někdy až bizarními i bolestivými, maskovat?

Přijímáme dobrovolně jakési masky. Nemám teď na mysli masky jako přetvářku, obličej jako zrcadlení emocí a různých duševních pochodů, ale líčení, šminkování, zahlazování toho, co se mi nelíbí, co chci schovat, když se toho neumím zbavit přirozenou cestou, anebo se vyrovnat s darem přírody a milovat se taková, jak jsem přišla na svět.

nápadné líčení

Z jistých hledisek je to těžké, navíc kosmetické firmy se předhánějí v nabídkách, připomeňte si třeba reklamy na rtěnky, stíny, krycí krémy, řasenky dělající řasy stále a stále delší… V zájmu zisku vnucují ženám na obličej líčidla bez ohledu na jejich nezávadnost a nepřirozenost. Ani bych se nedivila, kdyby si začaly ženy malovat na obličej šachovnice z nejrůznějších barev a vůbec nějakou „tetováž“ umývatelnou a rychle měnitelnou. Nic proti střízlivému přikrášlení, ale všeho s mírou!

 

Často se ženy nápadně líčí, aby poutaly pozornost mužů, ale chyba lávky! Kosmetická firma Yves Saint Laurent udělala nedávno průzkum a zjistila, že se ¾ mužů nápadně nalíčené ženy nelíbí, že by měly hodně ubrat!

Líbí se jim jen decentní líčení, které podtrhuje přirozenou krásu.

decentní líčení

A přirozenou krásu si už umíme udržet! 2015-10-01_162150Doporučení