„Mazaný mozek“ – to je téma, které považují za velmi důležité. Žádné zázračné proměny se nestanou během 10 dnů či dokonce během 24 hodin, jak to slibují četné internetové i jiné reklamy. Pokud jste, milé ženy, „naletěly“ některé z nich, neprokoukly v nich včas tu velkou nadsázku a koupily jste si krém nebo sérum omlazující babičky do vizáže modelek, znamená to, že vás zase podvedl (jednoduše nechal na holičkách) nejvýkonnější počítač na světě – vlastní mozek. A dál vás povede cestou nejmenšího odporu a námahy. Lidé, kteří se rozhodli něco ve svém životě změnit, musí vytáhnout do boje, do „válečného tažení“ proti vlastnímu mozku. Hned to tvrzení vysvětlím.

[note]

Sledujme základní úlohy našeho mozku bez podrobností z biologie a chemie, protože příliš mnoho detailů často zbytečně rozptyluje. Zkrátka, hlavní úloha mozku je zajišťovat přežití. V mozku je mnohem více center alarmujících než center potěšení. Ale jinak to ani být nemůže, protože bychom nepřežili. Ta centra jsou propojená, ale náš mozek s potěšením a přednostně bere všechno, co odpovídá základnímu principu přežití: jídlu, reprodukci, útěku, ochraně, kam se schovat před nebezpečím atd. Ale jakmile uděláme něco, co mozek nevyhodnotí jako nezbytné pro přežití, tak to s ním bývají velké potíže…

[/note]

Například se rozhodneme naučit se cizímu jazyku, ale náš mozek se v každém případě bude snažit učení vyhnout, najít nějakou záminku, jen aby se nemusel namáhat, chce se šetřit, vždyť on potřebuje síly pro své hlavní zadání – přežít!

 

Možná jste si také všimli (nebo tu informaci máte zprostředkovanou), že na přijetí nových praktik, nových fyzických nebo mentálních postupů reaguje mozek teprve tak asi po týdnu. Během té doby dochází k hormonálním změnám, mění se metabolismus, velmi často i jinak funguje naše vnímání, i práce mozku se mění. Je to proto, že případné změny v těle (vyvolané změnami chování, činností…) vyžadují také změny v mozku. A pokud „opustíme“ nějakou činnost nebo učení (obvykle samozřejmě z lenosti), mozek si pro to okamžitě najde nějakou omluvu – nemějte pochyb! I když je to nerozumné, přestat něco užitečného dělat. Nastartovat znovu už jednou opuštěnou činnost bude násobně obtížnější. Proč? Tak zpozorněte!

 

mozekVše je jednoduché a mnohokráte v praxi dokázáno. Když jsme začali pravidelně denně něco praktikovat, pak o týden později začne mozek provádět úkony spojené s touto pravidelnou činností automaticky.   Mozek je velmi racionální, je-li naše činnost každodenní, nemá přece smysl pravidelně požadovaný provozní režim přerušovat. Když denně cvičíme, bude náš mozek setrvačně v té činnosti pokračovat, šetří energii, nebude se přece zbytečně namáhat! (Analogicky je to jako s autem – zastavovat a startovat je přece energeticky nákladnější, než plynulá jízda!)

Když přestanete cvičit (nebo studovat), a po čase se zase rozhodnete znovu začít, jak bude váš mozek reagovat?

Skoro je to zábavné.

Mozek totiž už nenastartuje obnovu původního režimu za týden, tentokráte na to bude potřebovat nejméně tři týdny! Mozek je mazaný, už totiž ví, co to vaše opětovné rozhodnutí může mít za následek – za nějakou dobu zase konec. Proto třetí pokus obnovit nějakou pravidelnou činnost bude ještě delší. Mozek chápe, že je vše pouze dočasné a že nemá smysl zapojovat se do práce rychlé a naplno. Znamená to, že mozek bude pracovat pouze během právě praktikovaných cvičení, ale potom vypne a vymaže ze svého úložiště všechny stopy takové „pochybné“ činnosti.

(Při tom psaní si vzpomínám na svou „houževnatou“ kamarádku, která vždycky v září začíná s angličtinou… že to dále umíte domyslet?)

náš mozek

Nyní porovnejte efektivitu tréninku, když mozek pro vás pracuje ve zvoleném režimu celý den (to jsme si právě vysvětlili – je v režimu non stop, aby nepřepínal zbytečně!), nebo zapíná až v průběhu cvičení? Rozdíl je velký, netřeba další komentáře! Jedna hodina denně nebo 24 hodin?

Doufám, že je jasné, co je hlavní mentální příčinou našeho selhávání. Začneme něco dělat – ale ukončíme to, znovu se zase rozhodneme začít dělat totéž, a zase to skončíme! To už víme, že to není dobré! Takové počínání totiž znamená až 10krát větší úsilí, chceme-li dosáhnout cíle, a toho je schopen jen málokdo!

Zvykneme-li si respektovat přirozenost mozku, naučíme se měnit téměř všechno, co se v našem organizmu pokazilo. Omlazovacími cviky přirozenou cestou změníme svůj obličej, něco se podaří za 30 minut, něco za 3 dny, něco za 14 dnů, něco za 2 – 3 měsíce. Celkový efekt omlazování se projeví nejdříve za 3 měsíce, pak je potřeba podpůrně cvičit 2krát týdně, anebo bez přerušení pokračovat dále a vytrvale „mazat léta z obličeje“ každodenními poctivými hmatovými cviky.

šípkaPřipravila jsem pro vás Školu omlazování obličeje a modelování těla, která začne v Brně v lednu 2016. Zájemkyním z jiných měst nabídnu vyučování online.

Na závěr vám dávám jednu dobrou radu – pokud se rozhodnete něco ve svém životě (nebo na sobě) změnit – tak to prostě udělejte a svůj mozek přijměte jako mazaného partnera, bez něho to totiž nepůjde. Budete-li respektovat jeho přirozenost, nemine vás radost z chytrého řízení vlastního života.2015-10-01_162150