Ubývá lidí, kteří mají správné držení těla a kteří správně „nosí hlavu“ – mají krční páteř v pořádku.

Proto začněte nácvik správného držení těla právě od hlavy, od uvolnění krku.

Problémy s krční páteří mají své kořeny už v dětství, nejsou to jen úrazy, ale také nedostatek pohybu, minerálů, špatné sezení v lavicích atd. Dlouhé vysedávání nad učením a hlavně u počítače, později totéž v sedavém zaměstnání, nedbalé držení těla, stresové situace atd. zanechaly na naší páteři, včetně té krční, viditelné a bohužel i citelné stopy.

Možná, že vás opět překvapím tvrzením, že šíjové svalstvo a postavení obratlů neproměňuje pouze naši tvář, ale je odpovědné i za stav emocionální přímo ovlivňovaný napětím a činností mimických svalů (jak jsme upozornili dříve), ale i stavem všech základních svalových skupin.

2014-07-17_135816Chceme-li se zbavovat obličejových nedostatků, musíme nejprve napravit zdeformovanou krční páteř, protože souvisí s obličejovým skeletem, ale také s krevním zásobováním hlavy, s mozkem, s vnitřním a středním uchem a sympatickým nervovým systémem.

Nikdo jistě nepochybuje o tom, že správná poloha šíjové páteře je nezbytně nutná. Výška krku by měla být u dospělého člověka asi 9 cm po celém obvodu. Zkuste si změřit svůj krk, budete asi překvapeni, jak je zdeformovaný. Nejlépe nás o jeho stavu přesvědčí 7., poslední krční obratel; většinou je vystouplý a tvoří na začátku zad bolestivý hrbol. Dalších 6 obratlů není obvykle pouze v mírném prohnutí, ale je vpáčeno dovnitř krku, čímž se jeho délka zkracuje, svalstvo na něm spazmuje a kůže se skládá do záhybů, vrásek, rýh, nevzhledných laloků a podbradků.

[note]Z odborné literatury lze vyčíst, jak důležitá je přirozená, nedeformovaná poloha 2014-09-16_125252jednotlivých obratlů pro to, aby nedocházelo k závažným zdravotním problémům. Každý obratel má svůj tvar i určení, propojuje se s různými tkáněmi (orgány) a jejich deformace a blokády se demonstrují jako velmi nepříjemné patologické stavy i bolesti.[/note]

Pro zajímavost citují stručné poznámky k jednotlivým krčním obratlům, abychom vás přesvědčila o tom, jak je důležité věnovat této části těla patřičnou pozornost, event. že můžeme některé už pociťované změny zmírnit anebo je odstranit uvolňováním krčních svalů (vytahováním krku):
C1- narušení nosiče způsobuje bolesti hlavy, nervozitu, nespavost, vysoký krevní tlak, tinitus (zvonění v uších), špatné zásobování hlavy krví, závratě.
C2 – čepovec je propojen se zrakovými a sluchovými nervy, s dutinami, se spánkovou a čelní kostí, jazykem – poruchy vyvolávají potíže s dutinami, alergie, omdlévání, oční vady (šilhavost, i slepotu), bolesti uší.
C3 – je propojen s tvářemi, ušními boltci, obličejovým skeletem, se zuby a trojklanným nervem – neuralgie, akné, ekzém.

2014-09-16_125356
C4 – nos, ústa, rty, Eustachova trubice – senná rýma, zhoršený sluch až jeho ztráta.
C5 – s hrtanem, hlasivkami, krčními žlázami, blokáda způsobuje záněty hrtanu, bolesti krku, angíny, trvalý chrapot.
C6 – spojen se svaly krku, s rameny, s mandlemi – ztuhlý krk, bolesti paží, suchý kašel a záněty mandlí.
C7 – se štítnou žlázou a s lokty. Jeho blokáda způsobuje časté nachlazení a problémy se štítnou žlázou, která ovlivňuje mnoho funkcí v těle. Poškození se projevuje únavou, zimomřivostí, zácpou, depresemi, přibýváním na váze, bolestmi kloubů, srdečními a cévními poruchami, vyšším cholesterolem a neplodností.

Tak co tomu říkáte?
Stojí za to, věnovat své šíji trochu pozornosti?
Nacvičit její správné držení?
Nepřipustit, aby se deformovala a způsobovala nám bolest a brala dobrou náladu a hyzdila náš vzhled?2015-10-01_162150