Dýchání je pro nás takovou samozřejmostí a přirozeností, že mu téměř nevěnujeme pozornost. Velmi emočně vnímáme jen jeho začátek a konec.

Mám problém, jak pojmenovat okamžik narození, asi prostě – šok!dýchání zrození

A to největší v životě! Rostli jsme si ve tmě, v teplé vodě a najednou nás velká síla vyhnala z ráje matčina těla do chladna, do sucha a do světla, navíc jsme poprvé na svém těle ucítili chladný dotyk cizích rukou. Ten silný prožitek neznáma rozepnul plíce, do nich se nasál kyslík a autopilot ho začal řídit – nádech výdech, řev, nádech výdech – až do toho posledního. Mezi tím prvním a posledním běží náš život.

 

O dýchání se nestaráme a děláme velkou chybu!

Správnému dýchání je třeba se učit, je označováno jako první klíč k životu. Plným právem. Jistě jste si všimli, jak je dech citlivý, jak reaguje na každé hnutí naší mysli, na každý cit.

Zrychluje, zpomaluje, tají se, když se rozčílíme, máme strach, bojíme se, anebo máme naopak velkou radost. Někdy „ani nedutáme“, to je reflexní reakce, automat, pud sebezáchovy – jeden z prvních živočišných projevů – strach o sebe, i dech by nás mohl vyzradit!

Dech je nositelem života, ale navzdory své důležitosti to není žádný hrdina. Stačí málo přidržet nos a ústa a je po životě. Dýchání okysličuje tělo, je řídící jednotkou oběhového systému, stimuluje elektrické procesy v každé buňce. Také má vliv na proudění lymfy nesoucí v sobě i bílé krvinky, „pracovitou zdravotní četu“.

lymfa

Lymfy máme čtyřikrát více než krve, protože obklopuje každou buňku. Krev do ní přes stěny vlásečnic odevzdává kyslík a živiny, buňky si berou, co potřebují a vylučují do ní to, co nepotřebují, co jim škodí – toxiny, krevní bílkoviny a odumřelé buňky. (je známo, že nedostatek kyslíku buňky ničí, transformují se na rakovinné.) Kdyby se na 24 hodin tento proces zastavil, zemřeli bychom následkem nevyloučených krevních bílkovin a nadbytečné tekutiny.

 

Lymfatický systém nemá pumpu jako krevní oběh, pohybuje se dýcháním a pohybem svalů.

Co z toho plyne, každý si dovodí sám – zdravý krevní oběh a výkonná lymfatická soustava potřebují správné dýchání a stimulující pohyb.

  • Dopřejme jim to.
  • Dopřejme si to sami sobě!
  • Dýchejme přiměřeně zhluboka, dýchejme dobře.

Dýchat bychom měli hrudí i břichem, nadechování má být delší, výdech pomalý, klidný. klidné dýchání Zajímavé je, že když spíme ve spánkové fázi bez emocí (nREM), autopilot (v mozku) řídí náš vdech i výdech podle zákona přírody (přirozenosti), správně.

Krevní a lymfatickou soustavu, kterou zatěžujeme nedostatečným přísunem kyslíku během bdění, můžeme aktivovat a pročistit následným dechovým cvičením, doporučuje se provádět ho 3krát za den.

[important]Dýcháme touto rychlostí – 1 doba nádech nosem do břicha i hrudi, 4 doby zadržíme dech, 2 doby trvá výdech. Snadno si pomůžeme počítáním, začneme třeba počítat do 4, tzn. – 4 vteřiny nádech, počítáme do 16 – tedy 16 vteřin držíme dech, počítáme do 8, během těchto vteřin vydechujeme ústy. Nikdy se nepřepínáme, ale můžeme si přidávat, pokud je nám to příjemné, cvičíme si tak současně kapacitu plic.[/important]

Proč právě takto? Na 1 dobu dostatečně naplníme plíce, během 4 dob se dokonale okysličí krev a aktivuje lymfatická soustava, na dvě výdechové doby se vylučují prostřednictvím lymfatické soustavy toxiny. Cvičíme vždy 10 hlubokých nádechů a výdechů, možné je to kdekoliv, nemusíme tím být vůbec nápadní. Žádný lék, vitamíny či jídlo vám nepomohou tolik, jako tato cvičení hlubokého dýchání. Je to klíč ke zdraví.

Zdravý lymfatický systém a dostatečné prokrvení jsou základní podmínky pro hezkou tvář bez otoků (= zadržované lymfy v kožních kapsách – pod očima, ve tváři, v podbradku…) a zbytečných vrásek.

strečinkDalší dechová cvičení také pomáhají zbavovat se přebytečné váhy během okysličení zatěžované svalové partie. Při jakékoliv fyzické aktivitě (tonizace svalů nebo strečink) používáme následující režim dechu: 3 doby nádech, 2 doby zadržet dech, 4 doby výdech, 2 doby zadržet dech. Přičemž nádech a výdech provádíme nosem, dýcháni je trhavé (skokové). Pro tento účel odbourávání kyseliny mléčné ze svalů není důležitý plný rozsah cviků, ale množství dechu, které postupně zvyšujeme (od 1 do 5).

Další zajímavosti o tvarování těla zjistíte ve Škole omlazování obličeje a těla, která začíná 1. 9. 2016Xana Bati