Dnes budeme mluvit o té části obličeje, která drží celou konstrukci, aby se lebka nerozpadla napůl, jako slepené kindervajíčko. Je to dolní čelist.

dolní čelistPodívejte se do ilustrované encyklopedie anatomie: shora jde lebeční šev, potom nosní skořepiny – lehce spojují obě poloviny obličeje, pak horní čelist spojena švem a nakonec kompaktní dolní čelist vše zpevní.

Kůže dolní čelisti je připevněna ke svalu, který překrývá dolní čelist.

Plastický chirurg musí tuto oblast brousit, když ji zbavuje vrásek, my víme, že ji musíme zbavit hypertonusu.

V mládí obvykle mluvíme, aniž bychom zapojovali sval brady, ale časem sílí jeho stahování, brada směřuje nahoru, takže každé otevření úst automaticky začíná doprovázet zvedání brady, zvláště při emocionální řeči.

mimika v mládí a stáři

Udělejte si test na zjištění hypertonusu bradového svalu.

[note]Test. Stiskněte rty, uchopte bradu za „masitou část“ tak, že ukazováčky položíte pod spodní ret a palce držíte pod bradou. Lehce táhněte ukazováčky dolů, ret se potáhne za nimi. Neměňte držení prstů a pokuste se ret zvednout vzhůru. Pokud je v této části hypertonus, brada začne pulsovat, bude se snažit uniknout z prstů, bude klást odpor vašemu postupu dolů.[/note]

Vzhledem ke spazmu se ztěžuje krevní zásobení čelistí, a to způsobuje její resorpci.   Důsledkem se časem zmenšuje plocha brady a zkracuje se délka čelistního oblouku.

Právě toto prozrazuje věk a je měřítkem nevyhovující obličejové estetiky.

Americké studie stárnutí lebečních kostí mluví o kostní resorpci, ale jenom konstatují fakta, neinterpretují je. Nevysvětlily příčiny zkrácení délky čelisti, ztráty kostní hmoty ve středu obličeje a kolem nosu, resorpci kostí, a to je největší problém při snaze navrátit obličeji mladší vzhled. Když odpovědi nenašli, vysvětlili tyto jevy přirozenými procesy stárnutí!

usychání lebečních kostí

Ale všechno má své příčiny!

Úbytek objemu brady se vysvětluje výhradně stahováním bradového svalu. Stah a špatné krevní zásobování nejen způsobují vrásky, ale provokují i úbytek kostní hmoty. Obsah vápníku v kosti a rovnovážnost měkkých a tvrdých tkání ovlivňují svaly, které se k nim upevňují. Není divu, že málo prokrvené kosti lebky (v důsledku nedostatečné činnosti mimických a žvýkacích svalů, které jsou k nim připevněné), ztrácejí pružnost.

Nejvíce trpí místa, která jsou zatuhlá, to je především kloub čelisti, brada a čelistní oblouk.

Zkrácení a vznik „buldoček“ (dva hrbolky na bradě) má stejnou příčinu. Lícní sval se nachází jakoby mezi dvěma ohni – mezi stabilní strukturou žvýkacích a bradových svalů, které ho blokují, důsledkem čehož se lícní sval uvolňuje a svěšuje. Tj. obě struktury (žvýkací a bradové svaly) se ve vodorovné rovině k sobě přibližují. Pod vzniklým tlakem se také zmenšuje kost.

vykřičníkPozor! Pouze harmonická činnost všech svalů přiléhajících k čelistnímu oblouku a jejich dobré krevní zásobování jsou schopny obnovit kostní hmotu i délku čelisti.

 

[warning]Poznámka. V této souvislosti bych ještě uvedla poznámku o botulotoxinu. Botulin paralyzuje sval a každé paralyzování svalu ať úrazem či chemicky, vede k úbytku kostí, tzv. druhotné osteoporóze, která v kostech vzniká nedostatečnou činností sousedících svalových skupin. Horní a centrální část obličeje, kam se nejčastěji botulin aplikuje, je nejcitlivější. Víme, že druhotnou osteoporózu při zlomeninách můžeme zvrátit jen částečně, hlavním zdrojem obnovy ztraceného vápníku je normální svalová činnost.

Nehybnost lícních svalů, nedostatek mimiky vede k sesychání lebky, botulin tuto situaci ještě zhoršuje. Jedinou možností, jak zabráníme úbytku kostí, je zajistit jejich dobré zásobování krví.[/warning]

Jak na to? Mnozí jsou přesvědčeni, že obličejové cviky mohou zajistit správný krevní oběh. Ale nadbytečná patologická mimika opět povede ke svalovým blokádám.

Odpovědí na tuto a další otázky ve Škole omlazení obličeje a modelování těla.

Spojte se s námi na FB. 2015-10-01_162150