Tvrzení, že podpíraná brada deformuje obličej, možná překvapí. S tím faktem se snadno ztotožníte, když si z dřívějších článků připomenete důležité přírodní a přirozené zákonitosti biomechaniky těla a obličeje.

Podpírat si bradu není jen výjimečný zlozvyk. Z hlediska společenského protokolu (etikety) je podpírání brady považováno za nevhodné chování!

Jak už jsme si navykli kdejaká pravidla obcházet, dodržujeme ho pouze při stolování na veřejnosti.

Ale nám zde vůbec nejde o etiketu, ale o mnohem víc, o vizáž obličeje.

Podpírání brady (dolní čelisti) škodí
našemu obličejovému skeletu i svalům.

Kosti obličejové části skeletu (dolní čelist vytvářející bradu) mění své pozice, deformuje se celé plátno podpírané oblasti, jevově se vytvářejí hluboké nosoústní rýhy a vrásky kolem úst a očí, na bradě stejně jako na spáncích, obličej rychleji stárne!

 

Tím, že si podepíráme dolní čelist, deformujeme jedinou pohyblivou obličejovou kost dolní čelisti – deformujeme jařmový oblouk, který vytlačujeme dopředu, dozadu a vzhůru.

Podpíráním brady také narušujeme přirozenou gravitaci obličejových svalů a jejích 3D pohyb. Svaly se zkracují, spazmují a přebytečná kůže horního rtu padá dolů, rty se pevně svírají a vpačují se dovnitř. Jednak mizí plnost rtů (protahují se v čárku), jednak se v koutcích úst přebytečná kůže skládá v nehezké povislé buldočky, tlačí se i do ústní dutiny a my se pak do těch míst bezděčně, ale velmi bolestně občas kousneme. Někomu i z koutků úst prosakují sliny.

 

Od těchto nejen neestetických nepříjemností si pomůžeme tím, že se návyku podpírat si bradu (celou dolní čelist) rychle zbavíme a vhodnými masážními zásahy a cviky vrátíme dolní čelisti její původní tvar.

Detailnější informace o mechanizmech deformace obličeje a těla dostanete ve Škole omlazování obličeje a modelování těla, která začíná 1. září 2016 v Brně, Cejl 12, budova D.
Je to celkem 20 hodin plných převratných materiálů a unikátních cviků, masážních technik a pohybových návyků vedoucím k nápravě podle  Koncepce Fyziologického modelačního omlazování.Xana Bati